“Muda Tua Bukan Pengukur Umur Nak Mengadap Allah,” – Biar Dibenci Anak-Anak, Namun Bonda Rozita Tetap Bertegas Soal Solat

Sedar usia bukan penentu waktu kem4tian dan atas dasar itu, usahawan Rozita Ibrahim amat mengambil berat perihal solat lima waktu. Jelasnya walaupun dib3nci anak-anak kerana kerap kali mengulang soalan yang sama, namun itulah amalan utama yang akan dihisab di akhirat kelak.

Ulasnya lagi, orang yang mengutamakan solat akan memberi impak kepada peribadi dan kehidupan sekelilingnya.

“Assalamualaikum sahabat followers yg bonda muliakan malam ni malam jumaat , Abam dah pergi tak disangka usia mudanya ..Muda tua bukan pengukur umur nak mengadap Allah

“Dah solat ke belum ..?? Soalan m3mbosankan dr mulut sy pd anak2.., tak apalah anak b3nci janji Allah tak benci sy ..!! Sbb solat merupakn amalan yg paling pertama akan ditanya oleh Allah masa di akhirat nanti..! .

“Pentingnya kedudukan solat dlm syariat islam..! satu kewajipan seorang muslim jika iman dan dia yakin Allah tuhanNya pasti dia xakan tinggalkan solat

“Perkara yg pertama sekali akan dihisab pd hari kiamat..! sbb bila solat kita baik..maka seluruh amalan akan jadi baik.. manakala jika solat kita x cantik… ada lopongnya maka seluruh amalan pun akan ada yg bvruk..!

“Adakah Nilai solat kita sempurna dn diterima Allah dan kesan

menafaat dr solat yg dikerjakan itu dpt dilihat

“Tanda2 orang diterima solatnya oleh Allah ialah : dia sering merendahkn dirinya.. .

Dia x kan m3nyombong diri dgn makhluk Allah yg lain.. tawadhunya dia dlm solat mampu melahirkn rasa rendah hati dlm diri dn pergaulannya sesama manusia.. wlu dia mempunyai kekuasaan tp dia x s0mbong sbb dia tahu bahawa kekuasaan itu adalah amanat dr Allah..! .

“Orang yg solatnya diterima x akan pernah merasa dirinya lebih tinggi drpd orang lain… Orang yg setia dgn solatnya akan mampu mengendalikn hawa nafsunya.. dn x akan mengulangi perbuatan m4ksiat yg pernah dilakukan,” jelasnya panjang lebar.

Malah, tambah ibu kepada usahawan Datuk Seri Aliff Syukri ini turut menyatakan orang berzikir merupakan tanda solatnya diterima.

“Orang yg banyak berzikir pun merupakn tanda2 solatnya diterima Allah…sbb berzikir ni bukan saja dilakukan selepas menunaikn solat..tetapi zikir ni boleh dilakukn pd bila2 masa saja..! sama ada ketika tengah berjalan..duduk..mahu pun baring..! orang2 yg beriman ini hatinya jadi tenteram sbb sering ingat pd Allah,” ulasnya.

Kongsi pengasas Rumah Hutan ini lagi, orang yang taat pada solat akan menyayangi orang miskin, mereka yang teraniaya dan orang yang ditimpa musibah.

“Orang yg taat pd solatnya juga dia akan menyayangi orang2 miskin.. mereka yg ter4naiya..wanita yg ditingg4lkan oleh suami..dn orang yg ditimpa musibah.. sebab solat yg dilakukan telah meningg4lkn bekas dlm kehidupannya yg saling menyayangi sesama makhluk..

“Cuba tengok diri kita ni.. sudah selaras ke dgn hati dn apa perbuatan kita terhadap kewajiban solat yg kita kerjakan.. sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang,” kongsinya di laman Instagram.

Ajal tidak mengira usia, lakukan kebaikan setiap masa. Mana tahu itu kebaikan terakhir kita.

Foto : Instagram Rozita Ibrahim

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Sinar Viral Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Rojak Media

Sumber : Media hiburan

Be the first to comment on "“Muda Tua Bukan Pengukur Umur Nak Mengadap Allah,” – Biar Dibenci Anak-Anak, Namun Bonda Rozita Tetap Bertegas Soal Solat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*