Amalan luar biasa Abam, Mr Os dan Pak Yus ketika hidup… Ustaz Hanafi b0ngkar mengapa ramai ziarah jen4zah mereka

BENARLAH seperti diperkatakan dalam banyak kuliah agama, jika seseorang melakukan sesuatu amal dengan ikhlas kerana Allah SWT, ganjaran pahala dan darjat seseorang manusia itu akan diangkat serta dikenang sehingga akhir hay4tnya.

Demikianlah yang dapat disimpulkan apabila pelawak Abam (Bocey) yang meningg4l dunia pada Isnin, bukan sahaja meningg4lkan kesan kepada industri seni, sebaliknya turut menyentuh hati seluruh peminat hiburan tanah air.

Bayangkan, berduyun-duyun tetamu hadir menziar4hi hari terakhirnya di dunia untuk menuju ke negeri abadi, iaitu alam akhir4t.

Jenaz4h Abam atau Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan bukan sahaja disolatkan oleh sahabat handai, peminat dan penduduk setempat malah ahli-ahli agama juga turut hadir mengaminkan doa.

Itulah mulianya Abam yang mana budi baiknya ditunjukkan Allah kepada orang ramai saat jas4dnya dibawa ke liang lah4d.

Dalam satu perkongsian bersama penceramah Ustaz Ebit Lew di sebuah program televisyen, Abam menceritakan kasih terhadap keluarga termasuk sayangnya kepada ibu yang antara lain menjadi punca rezekinya terbuka luas.

Selain pengalaman itu, penceramah bebas, Mohamed Hanafiah Abdul Malek atau lebih dikenali sebagai Ustaz Hanafi turut bercerita mengenai pengetahuannya mengenai Abam dan dua lagi pelawak iaitu Mr Os dan Pak Yus yang terlebih dahulu pergi meningg4lkan kita.

Ketika-tiga mereka mempunyai pengalaman hebat, sehinggalah darjat diangkat untuk diperlihatkan saat hari kem4tian mereka.

Menurut Ustaz Hanafi, ketika hayatnya arwah Abam gemar bersedekah dan membantu mereka yang memerlukan.

Katanya, kehadiran orang ramai mengiringi perjalanan terakhir Abam di Tanah Perkvburan Islam Sungai Pusu, Gombak seolah-olah menzahirkan amalan mulia yang dilakukannya ketika hidup.

Ustaz Hanafi (kiri) berkongsi pandangannya mengenai keberkatan amalan bersedekah. Gambar kanan adalah suasana di Tanah Perkvburan Islam Sungai Pusu, Gombak.

Malah menurut Hanafi, situasi sama turut berlaku ketika dunia hiburan dikejutkan dengan berita kem4tian Allahy4rham Mr Os dan Pak Yus.

“Beberapa tahun lepas, saya berpeluang solatkan jen4zah Mr Os. Ketika itu ramai orang sembahyangkan jen4zah dia… menguruskan jen4zah dia juga sesuatu yang mudah, Alhamdulillah.

“Begitu juga dengan Pak Yus… dan semalam (Isnin), Abam meningg4lkan kita. Apa persamaan antara mereka?

“Pertamanya mereka adalah pelawak dan keduanya ialah mengenai kebaikan mereka yang disembunyikan… yang kita tak tahu,” katanya menerusi Facebook.

 

Semalam saya ada dengar kata Ustaz Salahuddin Nasir, antara sebab ramai jemaah semasa solat jenazah Abam adalah kerana dia tidak meningg4lkan ibunya.

USTAZ HANAFI

PENDAKWAH BEBAS

Bercerita lanjut mengenai manfaat orang yang suka bersedekah, Hanafi berkata amalan itu merupakan jambatan untuk ke syurga.

“Selepas kem4tian Mr Os baharu ramai orang tahu bahawa dia rajin bersedekah walaupun ketika hidup dia berhadapan masalah kewangan, duit tak banyak.

“Dia memandu teksi, ketika memandu kalau orang tak cukup duit nak bayar… dia anggap sedekah. Sedekah adalah sesuatu yang menggembirakan Allah.

“Sedekah adalah perkara paling mudah untuk ke syurga dengan syarat kita ikhlas kepada Allah,” katanya.

Selain itu Hanafi berkata Allah juga akan mengangkat darjat seorang anak yang sentiasa mengutamakan ibu bapanya.

Orang ramai memenuhi ruang masjid ketika solat jenazah.

“Semalam saya ada dengar Ustaz Salahuddin Nasir berkata, antara sebab ramai jemaah semasa solat jen4zah Abam adalah kerana dia tidak meningg4lkan ibunya, anak yang baik ini dapat keberkatan.

“Selain itu, dia suka mendampingi ustaz dan para ulama. Abam juga suka menolong orang yang dalam kesusahan… sebab itu dia ada kata kalau kita baik ramai orang sayang.

“Kita tak bawa apa-apa harta melainkan amalan, tiada peminat atau saudara yang akan menemani kita ke liang lah4d, yang akan menemani kita hanya amalan… jadi apa persediaan kita? Bersiap sedialah, semua orang akan m4ti,” ujarnya.

Pada Isnin, Abam, 32, meningg4l dunia di kediamannya di Gombak selepas dua hari mengalami demam panas.

Allahy4rham meningg4lkan seorang isteri, Siti Nur Hidayah Mohd Ali, 28, dan seorang anak lelaki, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia lima bulan.

Sebelum ini pelawak Mr Os atau nama sebenar Mohd Yusof Abdul Hamid meningg4l dunia pada April 2016 dan Allahy4rham Yussry Edoo atau Pak Yus pula menghembuskan n4fas terakhirnya pada November 2015.

Ketiga-tiga mereka adalah antara ikon dalam dunia komedi yang terus dikenang buat selama-lamanya.

Semoga roh mereka dan umat Islam lain mendapat rahmat dan pengampunan Allah… Al-Fatihah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Sinar Viral Press

 

Sumber : Mstar

 

 

Be the first to comment on "Amalan luar biasa Abam, Mr Os dan Pak Yus ketika hidup… Ustaz Hanafi b0ngkar mengapa ramai ziarah jen4zah mereka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*