Mendapat jolokan ‘Singa Betina’ ini datuk bandar paling ‘b3ngis’ dan ‘terbaik’ di dunia

[Video] Depan muka selamber dia jerit. Kalo cam gini datuk bandar kita, kerja keras PBT kita rasanya. 😱😱

Jarang kita dapat tengok pada era moden ni, seorang pemimpin wanita yang betul-betul menjiwai kerja hakiki dia hingga berani men3ngking sesiapa sahaja yang melakukan kes4lahan di depan matanya.

Pernah dengar nama Tri Rismarini? Jangan tak tahu, wanita yang mendapat jolokan ‘SINGA BETINA‘ ini diakui g4rang nak matii oleh media Indonesia sendiri.

“Emosi Risma Meledak!”

“Amvkan Bu Risma!”

“Bu Risma M4rah Besar!”

“Ketika Risma Meng4muk!”

Ini antara headlines media tempatan yang pernah mewarnai career Datuk Bandar Surabaya itu. Ko tak rasa nak terk3ncing??

Di sebalik ‘keb3ngisan’ Bu Risma, ada kisah menarik tentang beliau yang sangat mengagumkan dan boleh dijadikan inspirasi oleh kaum ibu-ibu di luar sana. Seorang pengguna Twitter, ada berkongsi cerita mengenai wanita besi ini.

Lihat Bagaimana Dia Transform Surabaya

Inilah wajahnya kawan-kawan, orang nombor satu di Surabaya. Gaya kepimpinan Bu Risma memang lain macam, bukan macam kebanyakan yang kita normally lihat di negara ini.

Tapi apa sebenarnya yang Bu Risma ni dah buat, hinggakan dia begitu disayangi oleh penduduk Surabaya — walaupun dia t3gas dan g4rang dalam mengemudi anak buahnya?

Ini sebabnya…

Dia punya m4rah bila orang ada orang gurau senda masa dia tengah bagi speech serious. Tengok dia berlari pun dah s3ram.

Banyak sebenarnya video amvkan Bu Risma yang korang boleh cari di YouTube, tapi walaupun dia kuat m4rah-m4rah — kerja dia tetap jalan!

Dan kerana kerja keras serta teladan kepimpinan yang ditampilkannya, Bu Risma telah dinobatkan sebagai Datuk Bandar Nombor 3 Terbaik Dunia dari The City Mayors Foundation!

Meskipun begitu, perjalanan hidup Bu Risma sebagai Datuk Bandar Surabaya bukanlah mudah kerana beliau juga banyak menerima t3ntangan daripada orang di kiri dan kanan beliau.

Dari situ jelas terlihat, Bu Risma bukan seorang pemimpin yang sengaja gemar mencari perhatian — tapi sebenarnya tulus dalam menjalankan tugasnya dan beliau tidak kisah pun apa yang orang lain nak cakap pasal dia.

Surabaya Cantik & Bersih!

Kalau dulu, Surabaya seringkali dihantuii m4salah udara terc3mar dan banjiir, namun ia berjaya diselesaikan sehingga kota yang sering menjadi tarikan pelancong itu berubah menjadi bersih dan cantik.

Selain itu, sejak beliau dipilih sebagai Datuk Bandar juga — Surabaya kini memiliki 11 taman yang dilengkapi pelbagai kemudahan antaranya termasuk akses Wi-Fi dan perpustakaan untuk kegunaan pengunjung.

Ini antara tarikan yang ada di Surabaya sejak Tri Rismarini menjadi datuk bandar.

Best kan??

Sumber: lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

 

Be the first to comment on "Mendapat jolokan ‘Singa Betina’ ini datuk bandar paling ‘b3ngis’ dan ‘terbaik’ di dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*